Technický týdeník č. 6/2024

V Německu se očekává pokles výroby obráběcích strojů

Dr. Wilfried Schäfer, který od roku 2008 vedl Německé sdružení výrobců obráběcích strojů (VDW), odešel 31. prosince 2023 do důchodu a novým výkonným ředitelem VDW - Asociace obráběcích a výrobních systémů v rámci Německého svazu strojírenské výroby (VDMA) se stal Dr. Markus Heering.

Dr. Heering získal po absolvování Univerzity v Cáchách profesionální zkušenosti ve společnosti zabývající se environmentálními technologiemi. V roce 2000 se stal technickým ředitelem sdružení Thermo Process and Waste Technology Association, v roce 2008 převzal funkci generálního ředitele obchodních asociací Printing and Paper Technology a Security Systems a v roce 2022 se stal výkonným ředitelem obchodního sdružení VDMA's Additive Manufacturing Trade Association.

Rok 2023 byl pro německý export obráběcích strojů dobrý

Dr. Markus Heering zhodnotil vývoj v roce 2023 a současný stav německého sektoru obráběcích strojů. Uvedl, že německý průmysl obráběcích strojů loni prodal do zahraničí stroje včetně náhradních dílů a příslušenství v hodnotě 9,5 miliardy eur, což bylo o 9 procent více než v roce 2022. „To znamená, že jsme obhájili svou pozici před Čínou a Japonskem,“ říká Dr. Heering v komentáři k hospodářským výsledkům za rok 2023.

Nejrychleji rostl export do Spojených států, které jsou pro Německo s patnáctiprocentním podílem druhým největším exportním trhem. USA nakoupily stroje v hodnotě 1,4 miliardy eur. To představuje nárůst o 19 procent.

"Naši členové mají pozitivní pocit ze současného a budoucího vývoje na americkém trhu," uvádí Heering. "Američtí zákazníci mají nižší náklady než jejich německé protějšky v důsledku tamních nižších cen energií. Automobilový průmysl navíc v současnosti investuje do vysoce výkonných motorů, než v roce 2027 vstoupí v platnost přísnější emisní předpisy. Mexiko si rovněž vede velmi dobře. Mnoho mezinárodních společností tam investuje vzhledem k blízkosti země k americkému trhu,“ pokračuje Heering. Vývoz do Mexika s tržbami ve výši 326 milionů eur vzrostl o 28 procent. Obchod v Jižní Americe naopak oproti předchozímu roku poklesl o 7 procent.

Vývoz do Číny byl nižší než ve špičkových letech

Německý export do Asie loni vzrostl o 7 procent. Čína je s podílem 17 procent vůbec nejdůležitější cílovou zemí. Ve srovnání s předchozím rokem vzrostl vývoz o 6 procent na objem 1,6 miliardy eur, ale zůstal hluboko pod špičkovým rokem 2018. Mnoho společností tam má určité potíže s podnikáním.

"Čína se ve snaze dosáhnout jisté průmyslové autonomie poněkud odklání od dovozu ze zahraničí," uvádí Heering. Je proto důležité diverzifikovat trhy a zaměřit pozornost na alternativní růstové trhy, které nacházíme v regionu ASEAN. Indie rovněž získává na atraktivitě, říká Heering. V současné době existuje řada kontaktů v Indii a společnosti tam hlásí spoustu aktivit a projektů. Indický trh však zůstává extrémně citlivý v cenové oblasti. Indie je v současnosti 13. nejvýznamnějším exportním trhem. Německý export tam loni stoupl o čtvrtinu“.

Evropský domácí trh vykazuje pomalejší růst

Evropa v loňském roce zůstala pro německé výrobce největším prodejním regionem s podílem více než 50 procent. Německý trh zaznamenal za rok 2023 nárůst o 6 procent a dosáhl objemu 4,9 miliardy eur. Tržby se v roce 2023 vyvíjely pozitivně s nominálním nárůstem o 10 procent, a to díky dobře naplněnému stavu objednávek z předchozího období a díky slabé srovnávací základně předchozího roku. Ve čtvrtém čtvrtletí byl však nárůst o 3 procenta už výrazně nižší než v předchozích čtvrtletích. A na konci roku, v prosinci 2023, se dokonce dostal do záporných hodnot, protože se počet nevyřízených objednávek aktuálně zmenšuje.

Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2023 klesly nové objednávky v německém průmyslu obráběcích strojů o 17 procent ve srovnání se stejným obdobím roku 2022. Domácí zakázky klesly o 20 procent a zahraniční o 15 procent. V roce 2023 celková poptávka a nové objednávky nominálně klesly o 11 procent. Reálně činil pokles nových objednávek za celý rok 16 procent.

Výhled na rok 2024

Vývoz tvoří 70 procent tržeb německého průmyslu obráběcích strojů. Nižší mezinárodní poptávka po kapitálových statcích, která ovlivňuje i německé zákazníky, však obchodní aktivity brzdí.

„Náš průmysl postrádá stimuly z globální ekonomiky. Na většině důležitých trhů signalizuje index mezinárodních nákupních manažerů slabou ekonomiku. Ačkoli většina západoevropských zemí zaznamenala růst, výrobci obráběcích strojů jsou vůči Evropě skeptičtí,“ vysvětluje Heering. Počet nových zakázek kvůli stagnující ekonomice klesá. To se týká zejména Itálie, třetího největšího světového odbytiště německého exportu, která nyní výrazně omezuje dotace. Švýcarsko je naopak stabilní odbytový trh a s objemem 430 milionů eur se řadí na čtvrté místo mezi nejdůležitějšími exportními trhy. Zákazníci ve Švýcarsku těží ve srovnání s Německem z nižších nákladů na energii a delší pracovní doby. Tyto faktory mají pozitivní vliv na investice. Pozitivně je vnímána i severní Evropa, stejně jako Turecko, kde tržby vzrostly o 39 procent.

Vzhledem k nedostatku objednávek předpovídá VDW pro rok 2024 mírný pokles výroby cca o 3 procenta. Očekávání směřují do rostoucích sektorů, jako je elektromobilita, větrná energie, lékařská technika, letectví a zbrojní průmysl. Své investice firmy plánují častěji formou projektů, které jsou méně zasaženy všeobecným ekonomickým poklesem, kterým trpí zejména zakázková kovovýroba a strojírenské firmy vyrábějící formou „job shop“ (obchod s pracovními příležitostmi).

„Očekává se, že v největším spotřebitelském regionu, v Evropě, se ekonomika znovu vzpamatuje až příští rok. Impulsy by mohly přijít z východní Evropy prostřednictvím investic do automobilového průmyslu a také ve spojení s obnovitelnými energiemi,“ uzavírá Heering.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
   
   
   

sst

© 2015 SST

webdesign
COMPEA, s.r.o.