Technický týdeník č. 06/2021

Německý průmysl obráběcích strojů již vidí světlo na konci tunelu

Německý průmysl obráběcích strojů patří mezi pět největších specializovaných seskupení v odvětví strojírenství. Poskytuje výrobní technologii pro aplikace kovoobrábění ve všech průmyslových odvětvích a zásadním způsobem přispívá k inovacím a zvyšování produktivity v průmyslu jako celku. Vzhledem ke své naprosto klíčové roli v průmyslové výrobě je její vývoj důležitým ukazatelem ekonomické dynamiky průmyslového sektoru jako takového. V roce 2020 toto odvětví se 70 000 zaměstnanci (firmy s více než 50 zaměstnanci) vyprodukovalo stroje a služby v hodnotě přibližně 11,8 miliardy eur.

VDW (Německá asociace výrobců obráběcích strojů) očekává, že produkce v německém průmyslu obráběcích strojů vzroste v roce 2021 o 6 procent na zhruba 12,6 miliard eur. Prezident VDW Dr. Heinz-Jürgen Prokop na tiskové konferenci uvedl, že zlepšená nálada v ekonomice zvyšuje ochotu investovat. „Po dvou letech velké zdrženlivosti vládne teď silná potřeba odrazit se ode dna,“ říká. Globální index nákupních manažerů a obchodní klima hospodářského institutu Ifo pro průmysl kapitálového zboží jsou na vzestupu.

Čína je nyní hlavní hybnou silou globální ekonomiky. USA po volebním vítězství Joea Bidena také poskytují podporu ekonomice. „Předpokladem pro obnovu důvěry a investování je však porážka pandemie a přijetí rozumného plánu postupného uvolňování lockdownu,“ uvedl Prokop.

Z růstu v Číně těží zejména automobilový průmysl, který je největším odběratelem obráběcích strojů. V době pandemie si dobře vede i elektronika, průmysl zpracování potravin, logistika a část sektoru lékařských technologií. Předpoklad je, že tento vývoj bude pokračovat. I v Evropě se očekává, že po velkém propadu vzrostou letos investice o 10 procent. Poslední dva roky byly z různých důvodů těžké, ale tento výpadek má nyní na průmysl obráběcích strojů pozitivní dopad. Oxford Economics, prognostický partner VDW, předpovídá pro rok 2021 silný růst objednávek až o 35 procent. Výsledky v listopadu a prosinci tomu již nasvědčovaly. „Přesto nebude snadné vrátit se na úroveň před pandemií,“ dodává Heinz-Jürgen Prokop.

Rok 2020 byl rokem turbulencí

V roce 2020 klesly objednávky o 30 procent, a to po obdobném poklesu v předchozím roce. Všechny ostatní klíčové údaje se v roce 2020 dostaly také do záporných čísel: výroba poklesla o 31 procent, vývoz o 29 procent, domácí prodej o 33 procent. Očekávaný obrat v současném roce tedy začíná z nízké hladiny.

V roce 2019 bylo využití kapacit na 88 procentech. Pokles objednávek způsobil, že v roce 2020 pokleslo jejich využití na necelých 72 procent. To je srovnatelné s úrovní po finanční krizi v roce 2009. Roční průměrný počet zaměstnanců klesl v roce 2020 o 4,5 procenta na 70 000. „Vzhledem k prudkému poklesu výroby je nicméně zřejmé, že společnosti se snaží držet vysoce kvalifikované zaměstnance co nejdéle. Nástroj kurzarbeitu je pro nás nadále užitečný nebo přímo nezbytný, “uvedl Prokop.

Solidní pozice v mezinárodním srovnání výkonnosti

Navzdory vysokým ztrátám si němečtí výrobci v mezinárodním srovnání vedli dobře. Německý průmysl se na světové produkci obráběcích strojů podílí 16 procenty, sice za Čínou, ale před Japonskem. Pokud jde o jejich export, zůstává s 20% podílem nejlepší, před Japonskem a Čínou.

Se spotřebou 18 miliard eur je Čína nadále největším světovým trhem obráběcích strojů a největším světovým dovozcem s objemem dovozu 5,4 miliardy eur, navzdory dvojciferným poklesům. Podnikání by zde však v budoucnu mohlo být obtížnější.

Výrobní společnosti již nyní hlásí ze strany čínských klientů silný tlak na ceny a termíny,“ vysvětlil Prokop. Nedávno uzavřená obchodní dohoda RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership - Regionální ekonomické partnerství je zóna volného obchodu patnácti zemí asijsko-pacifického regionu) si navíc klade za cíl usnadnit obchod v rámci Asie. Na čínském trhu tím zesílí konkurence s Japonskem a Jižní Koreou. A konečně, čínská vláda se snaží snížit závislost na dovozu technologií a intenzivně o to ve střednědobém horizontu usiluje. Mnoho členů VDW na to rychle reagovalo zakládáním dceřiných společností v Číně a pokračují v jejich rozšiřování, aby posílily svou pozici vůči vládním strategiím hospodářské politiky.

Sektor obráběcích strojů a VDMA jsou pro mobilitu přátelskou vůči ekologii.

 

Německý průmysl obráběcích strojů spatřuje v Evropské ekologické dohodě Green Deal (tzv. Zeleném údělu) a Cílech ochrany klimatu do roku 2050 zajímavé příležitosti. Podle normy Euro 7 plánuje nyní Evropská komise srazit emisní limit pro osobní a nákladní automobily do roku 2025 na nulu.

Tím se víceméně vyloučí spalovací motory a Evropa se bude muset plně spolehnout na elektromobilitu. Podle odborníků není technicky možné dosáhnout nulových emisí spalovacích motorů do roku 2025, nebo jen za cenu velmi vysokých nákladů“, uvedl k tomuto projektu Prokop. Pro dosažení cílů v oblasti klimatu budou moderní spalovací motory ve střednědobém horizontu nepostradatelné. Již nyní dosahují o 50 procent nižších emisních hodnot, než požaduje zákon. Kromě toho může použití e-paliv na bázi vodíku (vyráběného za pomoci obnovitelné energie) pomoci dosáhnout dalšího významného snížení emisí, zejména u stávajících vozidel. Těžká nákladní vozidla, mobilní zemědělské a stavební stroje, vozidla požární ochrany a lodě se budou ještě nějakou dobu muset spoléhat na spalovací motory z důvodu technických omezení elektromobility. Větší šetrnost ke klimatu v těchto uživatelských oblastech lze zajistit pouze s fungujícím výzkumným prostředím a hodnotovým řetězcem v technologii motorů.

Náhlý konec spalovacího motoru by brzdil technický pokrok, protože Euro 7 by vyloučil všechny další investice do vývoje motorů,“ vysvětlil Prokop. Prostě by nebylo dost peněz. Pokud by mělo dojít k postupnému vyřazení spalovacích motorů, odborníci se obávají, že pouze v Německu by bylo ohroženo půl milionu pracovních míst.

VDW proto podporuje závěry nedávno zveřejněného pozičního dokumentu VDMA (Verband Deutscher Maschinen und Anlagenbau, Svaz německých výrobců strojů a zařízení). Ten vyzývá k technologické ofenzivě ve prospěch mobility šetrné k životnímu prostředí. Cílem je, aby organizace spolupracovaly s průmyslem na dosažení klimatické neutrality a využily silných stránek firem při vývoji nových technologií. Z tohoto důvodu by mělo být využito mnoho různých technologií ke snížení emisí výfukových plynů a CO2. V budoucnu to bude zahrnovat použití vodíku a syntetických paliv ve vozidlech a také další optimalizaci spalovacího motoru, využití technologie palivových článků a růst počtu vozidel na baterie. „Spoléhat se pouze na elektromobilitu by vedlo k extrémnímu nárůstu poptávky po elektřině, která by v současnosti nemohla být pokryta cestou obnovitelných technologií,“ uvedl Prokop.

Vyzýváme EU, aby zahájila široce založenou modernizační kampaň a vytvořila k tomu potřebný rámec,“ uzavřel. Kromě automobilového průmyslu by to také podpořilo proces transformace v uživatelských odvětvích, jako je například stavební průmysl nebo výroba zemědělských strojů.

sst

© 2015 SST

webdesign
COMPEA, s.r.o.